Woonkwaliteit - iedereen recht op waardig wonen

Op 2 mei 2010

“Voor N-VA Zwevegem is een goede woonkwaliteit essentieel! Een slecht onderhouden woning kan leiden tot gezondheidsklachten, bijvoorbeeld bij vochtproblemen.”

De meeste woningen zien er van buitenaf vrij goed uit. Slechts hier en daar kun je van een huis makkelijk zeggen dat je “daar toch niet zou willen wonen”. Wat achter de gevel schuilt, kan echter totaal verschillen van de schijn van buitenaf. Opstijgend vocht, schimmelvorming en andere minder zichtbare gebreken kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid of de veiligheid van de bewoners. De Vlaamse Wooncode biedt mogelijkheden om stappen te zetten.

Inzetten op woonkwaliteit

Twijfel je of jouw woning wel voldoet aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitseisen van de Vlaamse Wooncode? Dan kun je een kwaliteitsonderzoek aanvragen.
Bij zo’n kwaliteitsonderzoek inspecteert een controleur van de Vlaamse overheid de woning. Die stelt een verslag en advies op voor de burgemeester die op basis daarvan de woning ongeschikt of – in extreme gevallen – zelfs onbewoonbaar kan verklaren. De eigenaar van een ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woning krijgt dan een jaar de tijd om de woning op te knappen en de opgesomde gebreken weg te werken. Doet hij dat niet, dan moet hij de Vlaamse overheid jaarlijks een heffing betalen van minstens 1980 euro!

Voor een huurder is het niet evident om zo’n controle aan te vragen, omdat dat bijna onvermijdelijk tot een conflict met de eigenaar leidt. Daarom vindt N-VA Zwevegem dat het gemeentebestuur actief moet optreden door bijvoorbeeld systematisch alle (oudere) huurwoningen in de gemeente te laten controleren. Selectief woningen controleren die er van buiten slecht uitzien, zal ertoe leiden dat veel onzichtbare gebreken over het hoofd worden gezien.

Een systematische controle is geen potje eigenaars pesten. Eigenaars hebben er zelf alle belang bij dat de kwaliteit – en dus ook de waarde – van hun eigendom op peil blijft. Dat vastgoed onderhouden op zich ook niet goedkoop is, is geen geheim, maar de financiële last van noodzakelijke investeringen kan in een aantal gevallen worden verzacht via verbeterings- of aanpassingspremies. Bovendien kunnen eigenaars ook verhuren via  een sociaal verhuurkantoor dat in ruil daarvoor garant staat dat de woning niet wordt kapotgewoond.

Leegstand

Leegstaande woningen en gebouwen hebben vaak een negatieve invloed op het straatbeeld. Daarom vindt N-VA Zwevegem het ook belangrijk dat het gemeentebestuur de leegstand in Zwevegem blijvend opvolgt. Sinds 1 januari is het aan de gemeenten om een leegstandsregister bij te houden en eventueel een leegstandsheffing te innen.

Het streven naar kwaliteitsvolle woningen en het aanpakken van leegstand maakt deel uit van het lokaal woonbeleid. Het in opmaak zijnde lokaal woonplan moet hierover een langetermijnvisie uitwerken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is