Zwevegemse bib wordt bib voor de hele wereld

Op 25 februari 2020, over deze onderwerpen: Bibliotheek, Cultuur, Gemeenteraad, Onderwijs, Zwevegem
Zwevegemse bib bedient de hele wereld

Tijdens de gemeenteraad van februari keurde de meerderheid een nieuw bibliotheekreglement goed dat bepaalt dat alle leerkrachten en studenten hoger pedagogisch onderwijs tot 50 boeken én themapakketten kunnen ontlenen in de Zwevegemse bibliotheek. Een amendement om het aanbod te beperken tot inwoners van de regio Zuidwest*, haalde het niet.

N-VA-raadslid Johan Rollez: “Een Limburgse student die in Brussel studeert en in Gent stage doet, kan dus zonder probleem tot 50 boeken, al dan niet in themapakketten, ontlenen in de bibliotheek van Zwevegem. Scholen en bibliotheken overal te lande kunnen dus hun investeringen in bibliotheekcollecties schrappen want de Zwevegemse belastingbetaler bedient hen.”

Volgens de bevoegde schepen werd het aanbod aan themapakketten onderbenut. Daar heeft N-VA Zwevegem een andere oplossing voor: zoek uit of het aanbod nog aangepast is aan de noden van de Zwevegemse scholen en stuur bij waar nodig. Op die manier investeert het lokaal bestuur in dienstverlening aan de lokale bevolking, niet aan de rest van de wereld.

“Ons amendement beperkte de onderwijskaart tot de gemeenten in de regio Zuidwest en dus niet alleen tot Zwevegem,” legt raadslid Rollez uit: “omdat wij geloven dat een regionale samenwerking, alleen maar tot een wederzijdse versterkte dienstverlening kan leiden. Het reglement van de meerderheid maakt van de Zwevegemse bibliotheek echter de bibliotheek voor de hele wereld, zonder return.”

*Zuidwest is de culturele projectvereniging van de Zuid-West-Vlaamse gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is