Zwevegem (her)waardeert bouwkundig erfgoed

Op 20 juli 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Zwevegem
Transfo

Zwevegem zet in op een doordacht en gedragen beleid voor onroerend erfgoed. Het gemeentebestuur start daarom een informatie- en participatieproces op dat moet leiden tot een gedragen beleidsvisie voor het waardevolle patrimonium in onze gemeente.

Schepen van Erfgoed Johan Rollez (N-VA): “Onroerend erfgoed vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van een gemeente of dorpskern, en het gaat niet alleen over beschermde monumenten. We moeten keuzes maken over welke gebouwen we waardevol vinden en waarom, en hoe we met die waardevolle gebouwen omgaan. We vertrekken daarvoor van de officiële Inventaris Onroerend Erfgoed.”

De Inventaris Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid bevat ongeveer 600 gebouwen in onze gemeente. “Veel eigenaars weten niet eens dat hun gebouw op die inventaris staat of wat de rechtsgevolgen zijn,” aldus schepen Rollez: “Daarom organiseren we in het najaar een informatiesessie voor alle eigenaars en geïnteresseerden.”

Ondertussen is de gemeente wel al gestart met een eerste herwaardering van de Inventaris op basis van onder meer de architecturale kwaliteiten en de omgeving. Daarvoor doet ze een beroep op de Intergemeentelijke Onroerend-Erfgoed-Dienst (IOED) van de intercommunale Leiedal. Bram Tack (IOED Leiedal) bevestigt: “Momenteel verzamelen twee architectuurstudenten nieuw fotomateriaal van de gebouwen op de Inventaris om een nieuwe waardering voor te bereiden. Daarna begeleiden we de gemeente om op basis van die oefening tot een nieuwe indeling in categorieën te komen, uiteraard via een participatietraject zodat we ook rekening kunnen houden met de socio-culturele waarde van een gebouw.”

“Wanneer we ons waardevol patrimonium in categorieën opdelen, moeten we kiezen hoe we met die categorieën omgaan,” vult schepen Rollez aan. “Ook dat wordt in de komende maanden het voorwerp van overleg met betrokkenen en geïnteresseerden. Hiervoor is een bespreeknota opgesteld met ook andere voorstellen en ideeën. Die nota wordt publiek gemaakt zodat iedereen er zijn zeg over kan doen.”

Een van de kanalen om het publiek te betrekken bij het onroerenderfgoedbeleid is de Facebook-pagina Erfgoed in Zwevegem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is