Zorgbehoefte geen voorwaarde meer voor WZC Sint-Amand

Op 3 mei 2019, over deze onderwerpen: Dienstverlening, Gezondheid, OCMW, Ouderen, Welzijn, Zwevegem
Kwieke ouderen

Door een wijziging van het inschrijvingsreglement van woonzorgcentrum Sint-Amand kunnen negentigplussers zonder zorgnoden zich nu ook inschrijven voor een plaatsje in het woonzorgcentrum. Op zich een goede zaak, ware het niet dat er geen voorrang voorzien is voor mensen die wél zorg nodig hebben. Een amendement van N-VA Zwevegem om daaraan te verhelpen, werd door de meerderheid weggestemd.

Zorginstellingen voor mensen met zorgbehoefte

De N-VA is ervan overtuigd dat zorginstellingen, zoals het woonzorgcentrum, in de eerste plaats mensen met zorgnoden moeten bedienen. We houden daarbij rekening met de draagkracht van de het woonzorgcentrum en de medewerkers. Dat is nodig voor het welbevinden van het team en vooral ook om de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen. Daarom bestaat er sinds jaren een 20-80-verhouding tussen kandidaten met lichte zorgnoden en zware zorgnoden. N-VA Zwevegem staat nog steeds achter dat principe.

Amendement N-VA weggestemd

Voormalig OCMW-voorzitter en gemeenteraadslid Kaat Defoirdt: "Bij de groep met lichte zorgnoden komen nu dus ook de negentigplussers zónder zorgnoden, en daar wringt het schoentje. Het risico bestaat dat wie onverwacht lichte zorg nodig heeft, moet wachten omdat een negentigplusser zónder zorgnood voor hem op de wachtlijst staat. Dat kan niet voor ons en daarom dienden we tijdens de gemeenteraad van april een amendement in dat voorrang moest garanderen voor mensen met zorgnoden." De meerderheid verwees het amendement echter naar de prullenbak met de strijd tegen vereenzaming als argument.

Kaat: "Dat argument is maar zwakjes. Alsof gezonde negentigplussers altijd eenzaam zijn en alsof eenzaamheid jongere mensen niet kan treffen. De strijd tegen vereenzaming vraagt een integraal beleid en moet vooral niet dienen om voorstellen uit de oppositie te kelderen."

In elk geval zal N-VA Zwevegem er in de mate van het mogelijke over waken dat de inschrijvingslijst correct wordt toegepast en dat uitzonderingen steeds in functie van zorgnoden worden toegekend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is