Tussenkomst van Eric Maes op de GR van 17/12/2013

Op 23 januari 2014

 Na alles te hebben aanhoord, u breekt vanavond werkelijk alle records.  

Mijn aanvoelen:

Nu reeds bijna een jaar ben ik een bevoorrechte getuige van een show, ons gebracht wordt door een CD&V fractie dat steeds wéér hetzelfde liedje, op steeds méér versleten instrumenten speelt, en ons eigenlijk een voorspelbaar, en vaak véél te langdradig recital brengt, waar weinigen nog een boodschap aan hebben.

Alsof de huidige, nieuwe bewindsploeg een stelletje kleine kinderen zijn, die dan door de ervaren CD&V moet worden gewezen op hun tekortkomingen, een bewaarengel die met wijd open gespreide vleugels het kind, spelend met een bal bij een beek, beschermt.

Maar vergis u niet, deze engel hier is hélemaal geen engel, eerder een gefrustreerde groep die alles wat het nieuwe beleid voorstelt om enigszins de financiële toestand te verbeteren afschiet.

Hypocriet, want er wordt toegegeven dat de toestand slecht is, dat zou er nog aan mankeren. Men wéét dat er wat moet gedaan worden aan een toestand waar alléén zij verantwoordelijkheid dragen.¨De schuldenberg kwam er immers niet van gisteren op vandaag. Wie jarenlang boven zijn stand geleefd heeft, komt  eens zichzelf tegen, zichzelf eigenlijk niet, want het was de kiezer die u hier een halt toeriep.

Maar toch, toch kunnen jullie niet nalaten om de media, en de Zwevegemnaar, te bezweren dat pas nu donkere tijden aanbreken. En inderdaad er zijn, en er zullen nog maatregelen moeten komen die niet sympathiek zijn, die ergens pijn doen. Maar we weten allemaal dat die nodig zijn, dat die niet genomen zijn om zomaar de mensen op stang te jagen. Uw houding bij deze getuigt dan ook , misschien zoals u beloofde, van een harde oppositie, MAAR, je beloofde ook een constructieve oppositie. Wat u daarmee bedoelde weet ik niet. Ik heb er in alle geval nog niets van gemerkt, of misschien zijn we wel wéér verkeerd zoals u maar al te vaak suggereert.

Wat me ook opvalt is dat wel eens de man en niet de bal wordt gespeeld. Weet dat dit een gevaarlijk spel is. Dat daarvoor nogal vaak een jong raadslid wordt opgesoupeerd, die er niet gehinderd door voorkennis of ervaring  zich aan bezondigt, lijkt mij logisch. De anciens weten wel beter en houden hier de boot wijselijk af. Maar ondertussen is het maar gezegd. Pas daar mee op, ge wéét wat er gebeurt als een sneeuwbal begint te rollen.

Tot slot, en hier richt ik mij tot het College, vraag ik het volgende: hou de debatten open, maak uw punt klaar en duidelijk over, geef de ruimte voor vragen uit de oppositie, geef  woord en wederwoord en ga daarna conform artikel 22 van ons eigen huisreglement over tot de stemming. Zo vermijd je oeverloze welles-nietes gesprekken waar uiteindelijk niemand wijzer van wordt . CD&V kan daar niet tegen zijn want ik heb het onder burgemeester Deprez nooit anders geweten.

Tot zover mijn betoog, ik dank u dan ook voor uw aandacht.

U wordt trouwens uitgenodigd om met ons 11 Juli te vieren, altijd welkom.

dec 2013

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is