RUP Gemeentepark: goede doelstellingen, doch foute en visieloze aanpak met te weinig draagvlak

Op 24 februari 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Aanstaande maandag 27 februari staat de definitieve vaststelling van het RUP Gemeentepark geagendeerd op de Zwevegemse gemeenteraad. “Onze fractie was reeds bij de voorlopige vaststelling in mei bijzonder kritisch over het plan. De meerderheid hield toen vast aan het openbaar onderzoek, dat de bevolking een volwaardige stem moest geven. Toch stellen we vandaag vast dat, ondanks de bijna 200 ingediende bezwaarschriften, de plannen vrijwel ongewijzigd zijn gebleven. Men haalt het leeuwendeel van de gemaakte bezwaren onderuit en laat ons inziens zo de kans schieten om alsnog enig draagvlak te creëren voor de opmaak van dit RUP, die thans broodnodig is om in de toekomst een voldoende rechtszeker kader te bieden bij de beoordeling van bouwaanvragen in en rond het gemeentepark”, zo stelt N-VA-fractieleider Wim Monteyne.

Omvang van de bebouwing blijft hetzelfde

Het RUP voorziet een kader voor de bouw van 5 appartementsgebouwen in de omgeving van het gemeentepark. Op de plaats van het huidige koetshuis wordt de mogelijkheid gecreëerd om een woontoren van maximaal 24 meter hoog te bouwen, wat in theorie een 8-tal bouwlagen bevat. Men refereert voor deze bouwhoogte naar de toren van het voormalige 19de -eeuwse gemeentehuis en enkele bomen errond met dezelfde hoogte. “Men is krampachtig op zoek gegaan naar een referentie, die er eigenlijk in de huidige tijdsconstellatie al lang geen meer is, om alsnog de initieel beoogde acht bouwlagen te kunnen funderen. We haalden tevens reeds in mei aan dat er initieel, bij de opstart van het dossier in 2018, nooit sprake was van acht bouwlagen”, zo zegt N-VA-bestuurslid Arthur Buckens.

Tunnelvisie op één scenario

“We stellen vast dat, zelfs na het aanzienlijke aantal bezwaren, geen andere mogelijke scenario’s werden bekeken. Volgens ons negeert men de vele andere constellaties die mogelijk zijn. Zo suggereerden we in mei reeds om ietwat meer bebouwing toe te laten aan de zijde van de Otegemstraat om op die manier de parkzijde sterker te ontzien. Ook deze suggestie viel helaas in dovemansoren. Verder betreuren we dat men in het voorliggende ontwerp geen maximumaantal wooneenheden heeft ingeschreven, wat nochtans wel aanwezig is in het vandaag geldende BPA.” In het voorliggende RUP kan men eveneens tot de helft van de bomen uit de ingepalmde private tuinen rooien, wat mits een andere constellatie misschien vermeden kon worden.

Mobiliteitsproblematiek wordt genegeerd

Al jaren kampt de omgeving van het gemeentepark met een aanzienlijke parkeerdruk, toch voorziet het voorliggende RUP slechts één parkeerplaats per wooneenheid. “Niet alleen onze fractie, maar ook de GECORO was nochtans van mening dat er beter voorzien kon worden in anderhalve parkeerplaats per wooneenheid”, weet Arthur. Men ging bij het herbekijken van de plannen niet in op deze vraag, die nochtans ook bijzonder nadrukkelijk in de bezwaren van de buurt voortkwamen. Men lijkt hier te volharden in een onvoldoende realistisch ideaal.

Visieloze aanpak 

Tot slot hekelt onze fractie het feit dat de opmaak van dit RUP gemeentepark niet kadert in een bredere visie op de ruimtelijke ordening voor het Zwevegemse centrum. De opmaak van een zogenaamd gabarietenplan laat op zich wachten, terwijl we intussen het ene bouwproject na het andere de revue zien passeren. Een degelijke toekomstvisie dringt zich meer dan ooit op. We stellen namelijk vast dat er op vandaag in Zwevegem reeds voldoende theoretisch woonaanbod is, zelfs zonder verdichting, om de vraag naar bijkomende woningen tegen 2040 op te vangen. Hoewel we met onze fractie overtuigd zijn van het potentieel dat in de opmaak van dergelijk RUP kan schuilen, stellen we vast dat men dit dossier te veel met de oogkleppen op heeft bekeken en daardoor de kansen om draagvlak te creëren en in dialoog te gaan met de belanghebbenden links liet liggen. “Onze fractie dringt aan om het RUP Gemeentepark met een schone lei te bekijken en “bottom-up” op te bouwen samen met alle belanghebbenden”, zo besluiten Wim en Arthur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is