Overeenkomsten klimzaal bevatten alleen engagementen voor gemeente

Op 29 mei 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed, Gemeenteraad, N-VA Zwevegem, Sport, Transfo, Zwevegem
Transfo

Klimzaal Blueberry Hill is welkom op Transfo. Zeer welkom zelfs. Maar de twee overeenkomsten die de erfpacht verder uitwerken, zijn te vrijblijvend voor de uitbater. Daarom heeft N-VA Zwevegem wel de erfpachtregeling goedgekeurd maar niet de bijkomende overeenkomsten.

Opschortende voorwaarden

“In de vorige legislatuur waren een aantal opschortende voorwaarden overeengekomen,” aldus gemeenteraadslid Johan Rollez (N-VA), die in de vorige legislatuur als erfgoedschepen mee betrokken was bij de onderhandelingen. “Dat ging vooral over de aanpassing van het RUP*, het verkrijgen van de omgevingsvergunning en de financiering. Geen probleem, want het is zinloos om iemand op te zadelen met projectgrond als het project uiteindelijk niet gerealiseerd kan worden. In dat geval zou trouwens ook de ontwikkeling van Transfo in gevaar komen.”

Die voorwaarden stonden in een ontwerp-erfpachtakte die in januari werd goedgekeurd, ook door de N-VA. Tijdens de Gemeenteraad van mei bleek dat die voorwaarden een Vlaamse subsidie voor sportinfrastructuur in gevaar brachten. Voor de N-VA was het daarom geen probleem om de erfpachtakte aan te passen en de opschortende voorwaarden in een aparte overeenkomst te regelen.

“Maar,” vindt Johan Rollez: “de overeenkomst zoals goedgekeurd is eigenlijk een ‘verlaat de gevangenis zonder betalen’-kaart geworden. De enige verplichting die de uitbater nog heeft is, ‘de erfpachtgever via aangetekende brief op de hoogte te brengen van de omstandigheden die het project verhinderen.’ Aangezien de opgesomde voorbeelden ‘niet-limitatief’ zijn, kan de uitbater net zo goed opzeggen omdat hij ergens anders een betere opportuniteit heeft gevonden en dat zonder de kosten die de gemeente maakt, te vergoeden. Het RUP aanpassen alleen al, zal meer dan 25.000 euro kosten.”

Elia-gebouw

Het zogenaamde Elia-gebouw zit mee in de erfpachtregeling. Het is ook beschermd en moet dan ook sowieso gerestaureerd en gerenoveerd worden. Die kosten worden geraamd op een kleine 512.000 euro zonder btw. Daarvan komt zo’n 270.000 euro in aanmerking voor een Vlaamse erfgoedpremie (80% of 215.000 euro). Omwille van die erfgoedpremie worden de werken uitgevoerd door de gemeente. Tot daar geen probleem.

Uit het voorgaande blijkt dat er een dikke 240.000 euro (nog steeds zonder btw) niet dient voor restauratie, maar wel om het gebouw klaar te maken voor gebruik. Dat is dus in het voordeel van diegene die het gebouw in erfpacht krijgt, de uitbater.

Johan Rollez: “De positie van de gemeente was tot voor enkele maanden dat het saldo van restauratie/renovatie, door de uitbater zou worden terugbetaald, aangezien hij de begunstigde is. Nu blijkt dat hij nog amper 10.000 euro moet betalen. Over de hele erfpachtperiode bekeken is dat minder dan 17 euro per maand, terwijl de uitbater de ruimtes toch nuttig zal kunnen gebruiken en zelfs verhuren. Een cadeau van de gemeente van bijna 300.000 euro!”

Van dubbele win naar niets?

In de komst van Blueberry Hill naar Transfo zaten twee belangrijke ‘wins’ voor de gemeente: Blueberry Hill op Transfo betekent een zeer belangrijke versterking van Transfo als pool voor avontuurlijk sporten én de Zwevegemse belastingbetaler zou de renovatiekosten van het Elia-gebouw kunnen recupereren via de uitbater en erfgoedpremies. De eerste win staat op losse schroeven door de ‘verlaat de gevangenis zonder betalen’-overeenkomst en de tweede win is meer dan half weggesmolten met de tweede overeenkomst.

Gemeenteraadslid Johan Rollez besluit: “Ik kan de uitbater van Blueberry Hill alleen maar feliciteren met zijn uitstekende onderhandelingscapaciteiten. Jammer genoeg zijn die ten koste van de gemeente Zwevegem. Tegelijk hoop ik uit de grond van mijn hart dat hij nog steeds oprecht van plan is om zich op Transfo te vestigen. Ik reken er dan ook op dat hij zijn ‘verlaat de gevangenis’-kaart alleen zal gebruiken als hij niet anders kan."

"We kunnen alleen maar rekenen op de goodwill van de uitbater. De erfpachtregeling en bijkomende overeenkomsten bevatten tenslotte alleen harde engagementen voor de gemeente.”

 

*RUP: Ruimtelijk UitvoeringsPlan, bepaalt de (ver)bouwmogelijkheden in een welomschreven plangebied. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is