Nieuwe brandweerkazerne: draag zorg voor vrijwilligers

Op 30 oktober 2019, over deze onderwerpen: Fluvia Zwevegem-Kortrijk, HVZ Fluvia, Zwevegem, Brandweer
Brandweer Zwevegem

Respect voor onze brandweervrijwilligers en een oplossing voor de mobiliteitsrisico’s wanneer de brandweerkorpsen van Zwevegem en Kortrijk worden samengevoegd en er een nieuwe kazerne komt op Evolis. Dat vroeg N-VA-gemeenteraadslid Johan Rollez op de gemeenteraad van 28 oktober.

Gelijke vertegenwoording brandweervrijwilligers

N-VA Zwevegem wil dat bij de voorbereiding van een nieuwe samenwerking dat de vrijwilligers een paritaire vertegenwoordiging krijgen in elk overleg. “Wanneer straks de brandweerkorpsen van Zwevegem en Kortrijk samenkomen, moet er een uniek operationeel model klaarliggen dat beroepskrachten en vrijwilligers goed laat samenwerken,” aldus Johan Rollez. De hulpverleningszone Fluvia draagt op dat vlak een zware, negatieve geschiedenis mee. “Het is dus belangrijk dat de vrijwilligers erkend worden in hun vaardigheden en hun engagement. Openheid en betrokkenheid zijn essentieel. Overleg tussen slechts twee van de drie betrokken partijen zal het vertrouwen bij de derde geen goed doen.”

Verkeersknoop op Evolis

De visie van de hulpverleningszone en de betrokken gemeentebesturen is dat een nieuwe, gezamenlijke kazerne Zwevegem-Kortrijk best op Evolis komt. Johan Rollez: “Gelukkig is de verkiezingsslogan dat een nieuwe kazerne voor Zwevegem absoluut op Zwevegems grondgebied moet komen, losgelaten en hebben interventietijden en een efficiënte besteding van belastinggeld de bovenhand gekregen. Toch maken wij onze grote zorgen over die interventietijden.”

“Er moeten maatregelen komen die de uitruktijden van de Brandweer garanderen, ook tijdens de spitsuren,” vind Johan Rollez: “We kunnen ons niet permitteren dat brandweerlui die bij een oproep naar de kazerne moeten of teams die uitrukken, zich vastrijden in het verkeer.”

Oplossing via K-R8?

Enkele weken geleden organiseerde de Vlaamse overheid de eerste van drie inspraakmomenten voor het dossier K-R8, dat onder meer de hertekening van het op- en afrittencomplex aan Evolis onderzoekt. “Ongetwijfeld zal K-R8 veel oplossen maar de uitvoering hoeven we niet in de eerste tien jaar te verwachten,” gelooft Johan Rollez. “De nieuwe kazerne moet echter al over een zevental jaar operationeel zijn. Daar zitten jaren van verkeersproblemen tussen. We moeten absoluut weten hoe men die periode wil overbruggen,” zo besluit hij. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is