N-VA Zwevegem wil stemlokalen in woonzorgcentra

Op 11 april 2012

De N-VA vraagt aan het Zwevegemse gemeentebestuur om op 14 oktober ook een stemlokaal te voorzien in de rust- en verzorgingstehuizen Sint-Amand (Zwevegem) en Marialove (Heestert). Op die manier kan de participatiegraad van ouderen en zorgbehoevenden aan het democratisch proces worden versterkt.

Net als in heel Vlaanderen slaat ook in Zwevegem de vergrijzing toe. In 2010 telde Zwevegem 3298 70-plussers. In procenten zit onze gemeente daarmee net boven het cijfer voor heel Vlaanderen (13,7% tegenover 13,5%). Wanneer we dit linken aan de traditioneel erg lage participatiegraad van ouderen en zorgbehoevenden bij verkiezingen, kunnen we stellen dat er een democratisch deficit ontstaat voor een steeds groeiend deel van onze bevolking. Dat willen wij niet laten gebeuren.

In het verleden hoorden wij bovendien een aantal verhalen over misbruik met volmachten. In sommige gevallen zouden ouderen bijna moreel worden gedwongen een volmacht te geven, in andere gevallen kregen RVT-bewoners zelfs gewoon hun oproepingsbrief niet. Wij hebben geen enkele aanwijzing dat dat ook in Zwevegem zou gebeuren, maar voorkomen is beter dan genezen. Onze hoofdbekommernis is dat alle senioren maximale kansen krijgen om deel te nemen aan het democratische proces.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is