N-VA Zwevegem vraagt structurele oplossingen om de netheid van de begraafplaatsen te verbeteren.

Op 10 oktober 2023, over deze onderwerpen: Erfgoed, Groen, Zwevegem
N-VA Zwevegem vraagt structurele oplossingen om de netheid van de begraafplaatsen te verbeteren

Reeds sinds 2021 haalt N-VA Zwevegem regelmatig de slordige en verwilderde toestand van de begraafplaatsen, in alle deelgemeenten, aan. Sindsdien werden, ondanks enkele ad hoc ingrepen, nog geen structurele aanpassingen aan het onderhoud en de aanplanting van de begraafplaatsen doorgevoerd. “Nadat er recentelijk opnieuw heel wat klachten waren en we zelf kunnen vaststellen dat verschillende begraafplaatsen onvoldoende respect uitstralen, is het geduld van onze fractie nu écht wel op”, aldus Wim Monteyne en Arthur Buckens.


N-VA in overleg met bestuur

Begin deze week gingen enkele N-VA bestuursleden ter plaatse met de bevoegde schepen voor groenbeleid. “We hebben hier als partij nogmaals ons ongenoegen laten blijken en hebben ook zelf aangegeven wat beter moet en welke oplossingen wij aanreiken. Eén ding staat vast: De inspanningen zullen verder moeten gaan dan enkel het reguliere onderhoud, zoals dat jaarlijks in aanloop naar Allerheiligen plaatsvindt. De aanplanting, die vandaag vaak een te brede variatie van gewilde of ongewilde plantensoorten is, moet worden herzien. Met de nodige aanpassingen in de beplanting, kan het onderhoud volgens ons efficiënter worden georganiseerd", aldus bestuurslid Arthur Buckens.
We betwisten niet dat extensief groenbeheer een plaats moet krijgen in onze gemeente, toch stellen we ons de vraag of een begraafplaats hiertoe de meest ideale locatie is. Andere plaatsen in de gemeente, denk maar aan de grasvelden rond het Gemeentepunt, kunnen hier volgens ons beter toe dienen. Een begraafplaats moet in de eerste plaats netheid en soberheid uitstralen, hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de begraafplaats Hoog-Kortrijk of de begraafplaats van Harelbeke, waar hoofdzakelijk met gras wordt gewerkt”, aldus Arthur Buckens.

Onderhoud van de graven

Wat betreft het onderhoud van de graven moet uiteraard in de eerste plaats naar de nabestaanden gekeken worden. Zij gaan, bij het afsluiten van de concessie, het engagement aan om hun grafzerk ten gepaste tijde te onderhouden. “Toch blijft het decretaal de bevoegdheid van de gemeente om toe te zien op dat engagement. Het decreet begraafplaatsen bepaalt dat wanneer bepaalde grafzerken dermate verwaarloosd worden dat naburige grafzerken of de gemene delen van de begraafplaats er hinder van ondervinden, het de verantwoordelijkheid van de gemeente is om de concessiehouders aan te spreken. Wanneer de concessiehouder hier niet op ingaat, kan de gemeente beslissen om over te gaan tot intrekking van de concessie. Deze maatregel kan er als ultieme remedie voor zorgen dat grafzerken waarvan er reeds lang geen nabestaanden meer zijn, niet gedurende jaren blijven verloederen en tevens de algemene netheid van de begraafplaats teniet doen”, aldus Arthur Buckens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is