N-VA Zwevegem vraagt gemeentebestuur extra corona-maatregelen

Op 16 maart 2020, over deze onderwerpen: Gezondheid, Lokale economie, Ouderen, Zwevegem
N-VA Zwevegem vraagt gemeentebestuur extra corona-maatregelen

ZWEVEGEM - N-VA Zwevegem stelt enkele concrete maatregelen voor aan het gemeentebestuur om de coronacrisis het hoofd te bieden. “Zo vragen we aan het gemeentebestuur een aanvullende corona-hinderpremie voor getroffen ondernemers en zelfstandigen”, aldus fractieleider Wim Monteyne.

Aanvullende corona-hinderpremie

De Vlaamse overheid voorziet een hinderpremie voor ondernemers en zelfstandigen die verplicht hun zaak moeten sluiten omwille van de Corona-maatregelen. “De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Wij stellen voor dat alle handelaars die recht hebben op deze speciale sluitingspremie van Vlaanderen daar bovenop een premie van de gemeente ontvangen. De grootte hiervan is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare budgettaire ruimte, maar 500 euro lijkt ons zeker haalbaar”, zo zegt Wim Monteyne. De gemeente heeft voor 2020 reeds een halftijds medewerker lokale economie gebudgetteerd. “Omdat de eerste selectieprocedure niets heeft opgeleverd en het nog een tijdje zal duren tot er effectief iemand in die functie aan de slag is, zou het voorziene personeelsbudget voor een corona-ondersteuning voor de getroffen handelaars kunnen gebruikt worden.” Mogelijk kan ook een deel van reeds voorziene, maar niet uitgegeven budgetten hiervoor ingezet worden. Op die manier moet zelfs geen extra budget uitgetrokken worden.

Afwijkingen wekelijkse rustdag

De handelszaken die gedwongen moeten sluiten in het weekend en die hun wekelijkse rustdag in de week hebben, zouden tijdelijk hun sluitingsdag moeten kunnen verplaatsen om zo van maandag tot vrijdag open te kunnen zijn. Dat kan eventueel gecombineerd worden met het tijdelijk verlaten van het sluitingsuur wat een betere spreiding van klanten kan opleveren.

Kinderopvang voor gemeentepersoneel

We stellen het gemeentebestuur ook voor kinderopvang te voorzien voor die gemeentemedewerkers die zelf geen opvang kunnen voorzien voor hun kinderen. Dit uiteraard met het in acht nemen van de geldende voorzorgsmaatregelen. Hiervoor kan eventueel technisch werkloos personeel voor ingeschakeld worden”, zo zegt Wim Monteyne.

Ondersteuning getroffen verenigingen

Verschillende verenigingen planden wellicht activiteiten in gemeentelijke infrastructuur die nu niet kunnen doorgaan. “Het spreekt voor zich dat onze lokale verenigingen de huurprijs niet aangerekend krijgen, of terugbetaald worden”, vindt lokaal voorzitster Isabelle Corbet. “Er kan ook gedacht worden aan een tussenkomst voor tevergeefs gemaakte kosten.

Corona-communicatie

Tot slot dringen we er op aan om alle (nieuwe) lokale en bovenlokale maatregelen correct, duidelijk en snel te blijven communiceren naar burgers, handelaars en verenigingen door gebruik te maken alle mogelijke communicatiemiddelen”, zo besluit Wim Monteyne.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is