N-VA Zwevegem dwingt alsnog Zwevegems advies af in Ventilusdossier, na poging van het bestuur om gemeenteraad te omzeilen

Op 23 oktober 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Gezondheid
N-VA Zwevegem dwingt alsnog Zwevegems advies af in Ventilusdossier

ZWEVEGEM – Het project Ventilus heeft al voor heel wat beroering gezorgd in onze provincie. Ventilus moet zorgen voor een sterk, toekomstgericht en betrouwbaar West-Vlaams elektriciteitsnet. Hiervoor is er een 380 kV-lijn nodig van de aanlandingsplaats aan de kust over Izegem naar Avelgem. Tussen Izegem en Avelgem kan er gebruik gemaakt worden van de bestaande hoogspanningslijn, die zou moeten verzwaard worden. “Momenteel loopt over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) een openbaar onderzoek en kunnen alle gemeentebesturen via de gemeenteraad een advies geven. Niet zo in Zwevegem, waar het dossier niet belangrijk genoeg was voor het bestuur om dit maandag aan de gemeenteraad voor te leggen” aldus N-VA fractieleider Wim Monteyne.


De Vlaamse Regering stelde op 7 juli 2023 het GRUP Ventilus voorlopig vast. Over dat plan loopt nog tot en met 27 oktober 2023 een openbaar onderzoek. Het college van burgemeester en schepenen werd uitgenodigd om dit plan ook aan de Zwevegemse gemeenteraad voor advies voor te leggen binnen desbetreffende periode voor het openbaar onderzoek.


Door onenigheid binnen de meerderheid werd er bewust voor gekozen om het dossier niet voor advies voor te leggen aan de gemeenteraad. Op die manier poogde men de gemeenteraad buitenspel te zetten in een dossier dat vele inwoners, zeker in Otegem, beroert. “N-VA Zwevegem betreurt dit ten zeerste en nam in het belang van de vele belanghebbende inwoners het initiatief om een negatief advies op tafel te leggen”, vervolgt Wim Monteyne.


Otegem van geen tel

De bestaande hoogspanningslijn van 380 kV, waarvoor de transportcapaciteit moet opgetrokken worden van 3 GW naar 6 GW, loopt over een afstand van ongeveer 5,6 km over deelgemeente Otegem. Ongeveer 50 woningen en bedrijven bevinden zich binnen de directe invloedsfeer van de lijn (de zogenaamde 04 μT-contour). “Het is meer dan duidelijk dat dit project voor deze deelgemeente toch wel een bepaalde impact heeft. Het college van burgemeester en schepenen vond het in elk geval niet de moeite om het wettelijk voorziene advies van de gemeenteraad op eigen initiatief in te winnen. Wij vinden nochtans dat je als lokaal mandataris wordt verondersteld in eerste plaats het belang van je eigen gemeente te dienen”, zegt Wim Monteyne.


Ongerustheid over impact magnetisch veld

Hoogspanningsverbindingen veroorzaken naast een elektrisch veld ook een magnetisch veld. Hoe meer stroom er door stroomt, hoe groter het magnetisch veld. Ook de afstand is belangrijk: hoe dichter bij de geleiders, hoe sterker het magnetisch veld. De sterkte van het magnetisch veld wordt uitgedrukt in μT (microtesla).
Bij kinderen werd reeds een statistisch verband gevonden tussen wonen in de buurt van hoogspanningslijnen (langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 μT jaargemiddeld) en een hogere kans op het voorkomen van kinderleukemie. Vlaanderen hanteert hierbij de 0,4 μT-contour als voorzorgsprincipe.
In Zwevegem (Otegem) bevinden zich een 50-tal woningen en bedrijven binnen deze 0,4 μT-contour. Dit betekent dat deze woningen of bedrijven per jaar minstens aan 0,4 μT worden blootgesteld. Het maximum veld kan oplopen tot 11,5 μT vlak onder de geleiders. Het is voor deze woningen en bedrijven niet duidelijk aan hoeveel μT per jaar men nu juist blootgesteld kan worden.
N-VA Zwevegem vindt dat er minstens kaarten beschikbaar moeten worden gesteld die de gradatie in blootstelling (bijv. van 0,4 μT tot meer dan 10 μT) weergeven, zodanig dat onze inwoners correct geïnformeerd worden”, zegt raadslid Kaat Defoirdt.
Naast de formele bestemmingsmatige vastlegging van het tracé van de verbinding via het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Ventilus is het volgens ons ook belangrijk om een permanente monitoring van het magnetisch veld te voorzien, zo ook om de normen over de grootte van de magnetische velden dwingend vast te leggen”, aldus raadslid Eddy Defoor.


Standpunt gevolgd door gemeenteraad

De meerderheid, in het nauw gedreven door ons voorstel tot advies, ging uiteindelijk mee in ons standpunt om negatief advies te formuleren. Na amendement, werd ons voorstel door CD&V, Team Burgemeester, Samen! en Nu.Zwevegem ondersteund. Groen Zwevegem weigerde standpunt in te nemen. Op die manier levert de gemeente Zwevegem, dankzij N-VA, op de valreep alsnog advies over het huidige Ventilustracé.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is