N-VA vraagt aandacht voor onderhoud begraafplaatsen

Op 15 december 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Groen, N-VA Zwevegem, Zwevegem
N-VA vraagt aandacht voor onderhoud begraafplaatsen

ZWEVEGEM – Tijdens de gemeenteraad van 14 december hekelde N-VA Zwevegem het gebrek aan onderhoud op de Zwevegemse begraafplaatsen. “Onze begraafplaatsen moeten het ganse jaar door de nodige aandacht krijgen; niet enkel de week voor Allerheiligen”, aldus gemeenteraadslid Johan Rollez (N-VA).

Graven die bijna volledig overgroeid zijn, beplanting die woekert ... Neen, onze begraafplaatsen bieden geen al te goede eerste indruk. Dat moet beter. De gemeente moet hier dringend een tandje bijsteken, zowel uit respect voor onze doden, als uit respect voor de Zwevegemnaars die de graven van hun overleden geliefden wél onderhouden”, zo stelt Johan Rollez. Het probleem is niet beperkt tot één begraafplaats. “Op alle Zwevegemse begraafplaatsen vinden we dergelijke wantoestanden terug.

Oproep aan Zwevegemnaars

Tijdens de gemeenteraad hebben we foto’s aan de gemeenteraadsleden getoond. Misschien zal dit een wake-upcall zijn voor het gemeentebestuur. We roepen ook alle Zwevegemnaars op dergelijke wantoestanden te melden aan de gemeente”, aldus Johan Rollez.

Eeuwigdurende concessie

Door een beslissing van het Vlaams Parlement in 2004 vervallen dit jaar de eerste zogenaamde "eeuwigdurende concessies". Het gemeentebestuur heeft in oktober de betrokken families de kans gegeven om die concessies te verlengen en om het engagement voor een goed onderhoud op te nemen. "We vragen om de controle op dit engagement op te voeren en tegelijk om een onderzoek te voeren naar de staat van alle graven op onze Zwevegemse begraafplaatsen, ook diegene waarvan de concessie niet komt te vervallen, parallel met de lopende procedure voor de hernieuwing van de eeuwigdurende concessies. Bij verwaarloosde graven moeten de nabestaanden verzocht worden de nodige herstellingen aan het graf uit te voeren. Wanneer dat niet gebeurt, moet de gemeente een einde maken aan de concessie en het verwaarloosde graf zelf onderhouden of verwijderen”, zo besluit Arthur Buckens, bestuurslid van N-VA Zwevegem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is