Kunstacademie ten dode opgeschreven

Op 2 oktober 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Kunstacademie, N-VA Zwevegem, Onderwijs, Zwevegem
Kunstacademie

Het ziet ernaar uit dat de Zwevegemse Kunstacademie ten dode is opgeschreven. CD&V, Lijst Burgemeester en SP.A hebben namelijk beslist om het levensnoodzakelijke nieuwbouwdossier op de site De Brug in de diepvriezer te steken.

Gemeenteraadslid en voormalig onderwijsschepen Johan Rollez begrijpt er niets van: “Zes jaar lang heeft de CD&V terecht geëist dat er dringend een oplossing zou komen voor de Kunstacademie. Bovendien bepaalt de eerste zin van het bestuursakkoord dat beslissingen uit de vorige legislatuur niet in vraag zouden worden gesteld. We zijn nauwelijks tien maanden ver of de eis van de CD&V én het bestuursakkoord zijn al niet meer belangrijk. En meteen ook de kunstopleiding van bijna 1000 leerlingen, de jobs van tientallen leerkrachten en schoolmedewerkers, enz…”

Onaanvaardbaar uitstel zal leiden tot verlies erkenning

De nieuwbouwplannen op de verbinding tussen Transfo en De Brug zijn een wezenlijk element om de erkenning van de academie te behouden. Voor dit dossier, dat al van in de legislatuur 2006-2012 als een zwaard van Damocles boven de Kunstacademie hangt, was in 2018 eindelijk over een oplossing beslist. Die oplossing gaat nu in de diepvriezer, van het zijden draadje waar het zwaard aan ophangt, worden nog wat vezels doorgesneden.

De nieuwe meerderheid wil “alle mogelijke alternatieven” onderzoeken, alsof dat al niet gebeurd is, en kijken of huisvesting gedeeld met leerplichtonderwijs mogelijk is. Dat laatste moet zogenaamde AGION-subsidies in het laatje brengen. “Ook dat was al bekeken,” aldus Johan Rollez: “en op zich is dat geen slecht idee maar er zit wel een serieuze anaconda in het gras. Voor dergelijke subsidies is er een wachttijd van minstens zeven jaar. Dat is dus een uitstel tot nóg eens de volgende legislatuur, onaanvaardbaar voor de Onderwijsinspectie. Als het gemeentebestuur niet snel bijdraait, is de erkenning verloren.”

Kiezen voor subsidies is kiezen voor sluiting of hógere kosten

Het gemeentebestuur neemt een onaanvaardbaar risico om via AGION-subsidies te kunnen besparen op de Kunstacademie. Die besparing zal dan nog beperkt zijn omdat voor de academie hooguit gedeelde ruimtes subsidieerbaar zullen zijn. “Ik vraag me af of dit risico opweegt tegen de keuze die het bestuur zal moeten maken tussen de Kunstacademie sluiten of volledig zelf financieren, niet alleen de gebouwen maar ook werkingsmiddelen en personeelskosten. Maar dat zal dan wel het probleem zijn van wie na hen komt…”

Vlaamse Regering ter redding: extra middelen móeten naar Kunstacademie

De gloednieuwe Vlaamse Regering voorziet honderden miljoenen euro extra voor de Vlaamse steden en gemeenten. Voor Zwevegem is dat niet minder dan 3,5 miljoen euro.

Johan Rollez: “N-VA Zwevegem eist dat die middelen worden ingezet voor de nieuwe Kunstacademie en dat de plannen onmiddellijk worden hervat om de beloofde deadline van september 2022 te halen. Het gemeentebestuur heeft nu echt géén enkel excuus meer.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is