U bent hier
Groen licht voor de ontsluiting van de Transfo-site
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 848.239,59 euro toe voor de ontsluiting van de zaal en de centrale gebouwencluster van de Transfo-site in Zwevegem. “Dit is het tweede deel van de premie uit de meerjarenovereenkomst 2019-2023. In totaal is er 3.173.990,67 euro voorzien om van de Transfo-site een aantrekkelijk plek te maken waar vergaderingen, conferenties of tentoonstellingen kunnen doorgaan. Met deze premie worden ontsluitingswerken uitgevoerd”, laat minister Diependaele weten.
De machinezaal en de centrale gebouwencluster worden ontsloten. Er komt een betonnen koker doorheen het ketelhuis, waardoor het interieur van het ketelhuis zichtbaar is. Een nieuwe trap in de vide van de machinezaal zal de zaal toegankelijk maken vanaf de begane grond, door de doorgang in het nieuw transfo-gebouw.
Herbestemming van de Transfo-site
Transfo is de naam van de verrassende herbestemming van een oude elektriciteitscentrale, gelegen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk in Zwevegem. “Om dit industriële erfgoed een prachtige toekomst te geven, zocht de gemeente Zwevegem samen met partners naar een duurzame en gedragen herbestemming van alle gebouwen”, weet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
Industrieel erfgoed
“Het project heeft een belangrijke maatschappelijke betekenis”, vindt minister Diependaele. “De bezoeker krijgt een beeld van de manier waarop een historische elektriciteitscentrale functioneerde. Een belangrijk deel van de herbestemming is al gerealiseerd: de centrale doet dienst als evenementhal, de stookolietank is een duiktank en het nieuwe transfo-gebouw wordt een bedrijfsgebouw.”
Tussen 2019 en 2023 verlegt de focus van de restauratiewerken zich van de centrale gebouwencluster (machinezaal, ketelhuizen en het nieuwe transfo-gebouw) naar de rest van de site: de watertoren, het mechaniekersgebouw, het ventilatorengebouw, het administratief gebouw, de opzichterwoning en het gebouw ‘Elia.’ Ze maken deel uit van het restauratieplan, net als kleinere gebouwen zoals het werkhuis van de elektriekers, het brandweerarsenaal, de loods, het locomotiefgebouw en de bunker.
De Transfo-site is door de uitzonderlijke erfgoedwaarde van bepaalde gebouwen, zoals de machinezaal, en door de gaafheid van de site als geheel, een unieke erfgoedsite in Vlaanderen. De site is sinds 1999 beschermd als monument.