Geveltuintjes: terug van nooit weggeweest

Op 1 maart 2022, over deze onderwerpen: Groen, Leefmilieu, Milieu
Geveltuintjes: terug van nooit weggeweest

ZWEVEGEM – Drie jaar nadat men het N-VA-voorstel wegstemde, komt er nu toch een reglement voor geveltuintjes. “Spijtig dat dit op deze manier moet verlopen”, zo zegt N-VA-fractieleider Wim Monteyne. “Maar we steunen natuurlijk dit voorstel van de voorzitter van de Minaraad.

Op de gemeenteraad van 25 februari 2019 stelde N-VA Zwevegem voor om een kader te scheppen voor geveltuintjes. Zulke kleine perkjes tegen huisgevels brengen in dichtbebouwde wijken meer groen, meer biodiversiteit en minder verharding. Fractieleider Wim Monteyne: “Met ons voorstel wilden we het concept van geveltuintjes onder de aandacht brengen. Het is een goedkope manier om buurten te verfrissen en natuur, milieu en klimaat te helpen. Tegelijkertijd moest het reglement er onder meer voor zorgen dat de trottoirs toegankelijk bleven voor rolstoelen en kinderwagens.

Dat was toen niet naar de zin van de meerderheid, die het voorstel onbegrijpelijk van tafel veegde: “De meerderheid vond het reglement overbodig wegens geen vraag vanwege de inwoners, te veel werk voor de administratie en omdat Zwevegem geen grootstad is als Antwerpen of Gent. Dat ook Deerlijk en Harelbeke zo’n reglement hadden, was de meerderheid blijkbaar ontgaan.

En kijk, drie jaar later komt er nu toch een reglement. Vanuit N-VA Zwevegem steunen we natuurlijk dit voorstel van de voorzitter van de Minaraad. We waarderen het ook dat de burgemeester bij de toelichting van dit punt op de gemeenteraad, melding maakte van ons voorstel. Vanzelfsprekend hopen we nu op open en eerlijke communicatie over dit voorstel, en dat er veel geveltuintjes mogen aangelegd worden in onze gemeente.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is