Gemeentebestuur speelt roulette met financiën cultuurverenigingen

Op 20 juli 2022, over deze onderwerpen: Cultuur

Op 18 juli keurde de Gemeenteraad een nieuw subsidiereglement voor culturele en socio-culturele verenigingen goed. Er werd meteen beslist om het reglement al toe te passen op het voorbije werkjaar. Een groot risico voor de financiën van de betrokken verenigingen, vindt de N-VA, die als enige tegenstemde. Bovendien is het reglement op verschillende punten niet duidelijk, niet consequent en niet eerlijk, én liet het bestuur grote kansen liggen.

Te snel

Het nieuwe subsidiereglement schudt de kaarten grondig door elkaar maar wordt toch al meteen toegepast op het voorbije cultuurseizoen. “Verenigingen die hun werkjaar hadden voorbereid met het bestaande subsidiereglement voor ogen zouden met wat pech nu wel eens met een stevige financiële kater kunnen achterblijven”, vreest gemeenteraadslid en voormalig cultuurschepen Johan Rollez (N-VA). De N-VA stelt voor om de subsidieregeling voor het voorbije werkjaar ongemoeid te laten maar wel al voor de verenigingen uit te rekenen wat ze volgens het nieuwe reglement zouden krijgen.

Niet duidelijk, niet consequent en niet eerlijk

Nog volgens Rollez is het nieuwe reglement met puntensysteem niet duidelijk, niet consequent en ook niet eerlijk. Het reglement moet samenwerking en openheid bevorderen maar als een vereniging een tentoonstelling organiseert en daarbij ook werk van niet-leden wil tonen, verliest ze meer dan de helft van de punten voor die activiteit. Onbegrijpelijk.

Door de verenigingen in verschillende types in te delen, is het reglement ook niet eerlijk. “Als een erfgoedvereniging een boek uitbrengt, krijgt ze daarvoor 40 punten. Een socio-culturele vereniging zou maar 15 punten krijgen en een fotoclub helemaal geen punten, omdat die activiteit niet voorzien is in die categorie”, geeft Rollez een ander voorbeeld. “Volgens de schepen moet het nieuwe reglement activiteiten die meer werk vragen, meer belonen, maar ik snap niet waarom een boek voor de ene vereniging meer werk zou betekenen dan voor een andere.”

Gemiste kansen

Het bestuur laat ook de kans liggen om een sterke jeugdwerking te stimuleren en zelfs om de eigen beleidsdoelstellingen te laten doorwegen. Duurzaamheid was hét thema in het begin van de legislatuur, nu is werken aan duurzaamheid goed voor 5 puntjes uit de bonussubsidiepot. “Gelukkig weet het bestuur wat écht belangrijk is”, zucht Rollez: “want als je Instagramaccount hebt en een website krijg je twee keer 10 punten…”

“Het was hoog tijd dat de subsidiereglementen cultuur werden opgefrist”, vindt Johan Rollez: “en we waarderen het vele werk dat het bestuur, de Cultuurraad en de Vrijetijdsdienst in het nieuwe reglement hebben gestoken. We onderschatten deze klus niet maar het nieuwe reglement heeft te veel verbeterpunten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is