Christiane Deprez (N-VA) wil stemlokalen in de woonzorgcentra

Op 24 februari 2014, over deze onderwerpen: Verkiezingen, VK14, Zwevegem

Christiane Deprez, gemeenteraadslid voor de N-VA, stelt voor
dat er stemlokalen worden ingericht in de woonzorgcentra in Zwevegem en Heestert. Zij diende daarvoor een agendapunt in voor de gemeenteraad van 24 februari.

Christiane Deprez: “In Zwevegem wonen alles samen een 350-tal
mensen in een woonzorgcentrum. Veel van die mensen zijn slecht te been en blijven dan ook liever zo dicht mogelijk bij ‘huis’. Veel senioren ontzien zich de verplaatsing naar een stembureau en kiezen er dan ook voor om een volmacht te geven, of om helemaal niet te gaan stemmen. Door stemlokalen in te richten in de woonzorgcentra, brengen wij de verkiezingen naar de senioren en hoeven zij zich minder ver te verplaatsen. Wij hopen op die manier de participatiegraad van senioren aan de verkiezingen te verhogen.”

Volgens gemeenteraadslid Deprez hoeven deze stemlokalen ook geen zware logistieke belasting te betekenen: “Als het gemeentebestuur bijvoorbeeld een of twee stembureaus fysiek in het woonzorgcentrum organiseert, in plaats van in de school, dan zijn er niet meer mensen en materiaal nodig en moet er administratief ook niet veel veranderen. Dit heeft bovendien het
voordeel dat ook andere kiezers, die geen band met het woonzorgcentrum hebben, er eens kennis kunnen mee maken.”

Christiane Deprez hoopt dat het gemeentebestuur ook andere inspanningen doet om ouderen naar het stemhokje te krijgen. “Per slot van rekening woont slechts een minderheid van de senioren in een woonzorgcentrum.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is