380.000 euro voor Watertoren en Loods op Transfo

Op 6 november 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Gemeenteraad, Lokale economie, Sport, Transfo, Zwevegem
380.000 euro voor Transfo

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft een premie van ruim 380.000 euro toegekend voor de restauratie van de Watertoren en de Loods op de Transfosite. Dat is het eerste deel van de premie uit de nieuwe meerjarenovereenkomst die voormalig erfgoedschepen Johan Rollez (N-VA) op het eind van de vorige legislatuur met de vorige minister voor Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois (N-VA) had gesloten.

Transfo verder ontwikkelen

"Transfo is erg belangrijk voor de regio én voor Zwevegem zelf," vindt gemeenteraadslid Johan Rollez: "In de vorige legislatuur hebben we de investeringen aanvankelijk, noodgedwongen, vertraagd en de focus verlegd naar kleinere ingrepen die de meerwaarde ook voor de Zwevegemnaars zelf verscherpte, zoals het speelplein. De site is echter niet alleen een paradepaard voor onze gemeente maar ook voor de hele regio. Transfo moet nu verder worden ontwikkeld. Daarom ben ik tevreden dat het eerste deel van de meerjarenovereenkomst nu al wordt uitgevoerd." De geplande investeringen in de Watertoren en de Loods hebben zijn van groot belang voor de lokale economie. Rollez legt uit: "De lokale Circusbrouwerij wil graag de loods gaan gebruiken en de watertoren is een onmisbaar onderdeel van het avonturensportpark van Oenanthe. Op die manier kan Transfo nog beter worden beleefd."  

Grote maatschappelijke betekenis

Ook volgens de nieuwe erfgoedminister Matthias Diependaele heeft Transfo een grote maatschappelijke betekenis. De bezoeker krijgt een beeld van de manier waarop een historische elektriciteitscentrale functioneerde. Een belangrijk deel van de herbestemming is al gerealiseerd: de centrale doet dienst als evenementhal, de stookolietank is een duiktank en het transfogebouw wordt een bedrijfsgebouw. 

Tussen 2019 en 2023 verleggen de restauratiewerken de focus van de centrale gebouwencluster (machinezaal, ketelhuizen en het nieuwe transfogebouw) naar de rest van de site: de watertoren, het mechaniekersgebouw, het ventilatorengebouw, het administratief gebouw, de opzichterwoning, en het gebouw ‘Elia.’  Ze maken deel uit van het restauratieplan, net als kleinere gebouwen zoals het werkhuis van de elektriciens, het brandweerarsenaal, de loods, het locomotiefgebouw en de bunker.

De site Transfo is door de uitzonderlijke erfgoedwaarde van bepaalde gebouwen, zoals de machinezaal en door de gaafheid van de site als geheel een unieke erfgoedsite in Vlaanderen. De site Transfo is sinds 1999 beschermd als monument.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is